Förhandling jultomten yesbridge

Tomtenissarna förhandlar med tajming!

Tajming är centralt i de flesta förhandlingar. När ska du lägga fram ditt förslag? Är tidpunkten, platsen, tillfället, personen och sakfrågan den rätta?

Här är några exempel på tajming:

Veckopengen
Barn vet instinktivt att det är smartare att förhandla veckopengen i lugn och ro framför TVn på fredagskvällen, när föräldrarna känner sig tillfreds, jämfört med en stressig måndagsmorgon.

Solsemestern
Förra sommaren, när värmeböljan var som allra mest kväljande, så kanske det inte var den bästa tajmingen att fråga sin respektive om han eller hon vill åka till solen och Thailand till vintern.

Lägenhetsförsäljningen
Mäklare säljer generellt fler lägenheter när det är soligt väder. Men inte alltid. Om lägenheten ligger på landet så kan detta absolut stämma, men om försäljningen avser en trång lägenhet i centrala Stockholm, så är det mer tveksamt. I en lägenhet med dåligt ljusinsläpp, så kanske den potentiella köparen inte bör bli påmind om att man, när man vistas i lägenheten, knappt märker av att det är vackert väder ute.

Avslutet
Om du exempelvis försöker avsluta förhandlingen för snabbt, så kan du uppfattas som en tjatig och jobbig person. Och om du väntar för länge med avslutet så kan du istället framstå som krånglig och omständig. Här behöver du därför känna av situationen, ställa kontrollfrågor och arbeta med delaccepter för att få rätt tajming.

Var medveten om tajmingen i dina förhandlingar, inte minst om du ska vara tomte i jul och har nissar att förhandla med.

God Jul!

Joakim Aare
Yesbridge

 

Kommentarer