Prova det här om du vågar! Vardagsförhandling

Tycker du det är jobbigt att förhandla? Du är inte ensam.

Många tycker det är besvärligt att förhandla och ser ofta förhandlingen som en tävling där det gäller att vinna och ta för sig på motpartens bekostnad. Men en vinnare förutsätter också en förlorare och därmed uppstår en konflikt. Denna inställning kan skapa oro. 

Bra förhandling handlar mer om samarbete. Två eller flera parter kan tillsammans lättare komma fram till en sund överenskommelse, än om en av parterna sätter villkoren och den andra lättvindigt accepterar detta. Genom dialog identifierar vi gemensamma behov och skapar mervärden att byta med varandra, för att på så sätt göra alla involverade parter nöjda. (Detta är givetvis inte alltid fallet, men väl en lämplig utgångspunkt.)

Om du inte gillar att förhandla är risken stor att du undviker det så mycket som möjligt. Detta innebär i sin tur att du oftast bara förhandlar när du verkligen måste och när mycket står på spel. Det kan till exempel handla om ett viktigt affärsavtal, din löneförhandling, en relationskonflikt, eller ett bostadsköp.

För att bli en skicklig och trygg förhandlare behöver du kontinuerligt träna på att förhandla. Det finns förhandlingsutrymme i nästintill allt och din färdighet går snabbt att öva upp. Så här vill jag uppmuntra dig att börja öva och förhandla direkt.

 

Här är 10 förslag på enkla förhandlingar som du kan prova i din vardag om du vågar!

1. Ring ditt försäkringsbolag och fråga om du kan få en bättre premie. (Tips: Kolla upp andra försäkringsbolags premier, så du har ett bra alternativ att presentera för ditt försäkringsbolag.)

2. Ring ditt elbolag och fråga om du kan få ett bättre pris. (Tips: Kolla upp andra elbolags priser, så du har ett bra alternativ att presentera för ditt elbolag.)

3. Ring din bank och fråga om du kan få en bättre låneränta och sparränta, eller villkor. (Tips: Kolla upp andra bankers villkor och räntor, så du har ett bra alternativ att presentera för ditt försäkringsbolag.)

4. Nästa gång du handlar något som kostar mer än 1000 kr, fråga helt enkelt: ”Skulle du kunna ge mig ett lite bättre pris på den här”? (Tips: Detta brukar kunna funka bra i främst mindre butiker, där säljaren har ett eget mandat och ansvar. Ge gärna en anledning till din förfrågan, så går det ofta bättre. En anledning kan hjälpa dig på alla dessa 10 punkter.)

5. Om du fått en påminnelseavgift på en faktura från exempelvis Klarna. Ring då Klarna, säg att du betalar idag och fråga om de skulle kunna ta bort avgiften. (Tips: Det funkar oftast att bara att ringa och ställa frågan.)

6. Be om ett bättre bord än det du blir tilldelad på restaurangen.

7. Be om rum med havsutsikt på hotellet.

8. Fråga om du kan få sitta i business class när det är ledigt på flyget.

9. Be om en senare ”check out”-tid på hotellet. 

10. Be om en fri uppgradering på hotellet om det är rum tomma.

 

Med risk för att bli en enerverande person, så finns det övningstillfällen överallt hela tiden. Sedan gäller det att välja sina strider och som sagt se förhandling som en process, där alla ska bli nöjda och få sina behov tillgodosedda.

Hur många förhandlingstekniker du än kan så handlar det i grund och botten om att helt enkelt själv välja att förhandla. Det räcker oftast långt med att bara ställa frågan.

Även om nedanstående citat inte alltid är rätt, så kan det inspirera till inställningen att det värsta som kan hända är att du får ett nej.

”Om du aldrig hör ”nej”, när du förhandlar, så har du inte frågat efter tillräckligt mycket.”

Öva förhandling löpande i din vardag så står du väl rustad när de verkligt viktiga förhandlingarna dyker upp, vilket ofta inträffar när du minst anar det och sällan kan undvikas.

Joakim Aare
Yesbridge

Kommentarer