prislappen förhandling

Prislappen är inte viktig – förhandla om villkoren!

Du kanske tänker att förhandling handlar om pris och pengar. Så kan det förstås vara ibland, men det läggs ofta alltför mycket fokus på dessa faktorer.

Om ett pris är ”bra” eller ”dåligt”, ”billigt” eller ”dyrt”, ”högt” eller ”lågt” avgörs ju trots allt av vilken vara eller tjänst det handlar om. Det är i princip omöjligt att värdera och bedöma ett pris, utan att känna till dess villkor och förutsättningar. Vad är det för något som priset avser?

Säg att en bil kostar 300 000 kr. Är det ett rimligt pris? Det är ju givetvis mycket svårt att besvara om du inte vet vilken bilmodell det handlar om, samt dess motor, färg, årsmodell, miltal, skick, drivmedel, växellåda, garanti, däck, ljudanläggning, leveranstid, priser på liknande bilar, osv.

Ett annat exempel är att om du rent hypotetiskt hade haft världens roligaste och mest givande jobb, samt mat och boendet ordnat, så skulle du kanske kunna tänka dig att jobba gratis. I detta fall är det alltså förutsättningarna bakom lönen som avgör hur din faktiska lön kan värderas. Arbetsuppgifter, arbetstider, arbetskamrater, pensionsavsättning, friskvårdsbidrag etc är förstås avgörande när du ska bedöma om du tycker att den summa du får på kontot varje månad är ”bra” eller ”dålig”.

Priset säger alltså väldigt lite utan ett sammanhang. Det händer ofta att pris eller lön är fastställt i en budget. Men kom då ihåg att det är i villkoren och förutsättningarna bakom prislappen som de stora förhandlingsmöjligheterna finns!

Joakim Aare
Yesbridge

 

Kommentarer