man förhandling

”Omstart-metoden” – förhandling för självförsvar

Den här metoden lärde jag mig ursprungligen från en brittisk illusionist och hypnotisör som heter Derren Brown. Han beskriver hur du kan använda ”Omstart-metoden” som självförsvar i en situation som jag hoppas att varken du eller jag hamnar i.

Men anta att du en sen kväll promenerar hemåt genom en mörk gränd och en obehaglig, sannolikt aggressiv man kommer emot dig och ryter: ”Vad fan glor du på!”

Då kan du ju välja att svara ”inget”, eller något liknande. Antagligen kommer inte mannen i fråga att nöja sig med ditt svar, utan fortsätta att ställa jobbiga frågor och eskalera situationen. Han letar förmodligen bara efter en anledning att ge sig på dig på något sätt. Det finns alltså inte så mycket du kan svara på hans fråga som inte kommer leda honom närmare ett angrepp på dig.

Så vad kan du då göra?

Jo, du kan säga eller göra något som är helt galet, irrelevant eller konstigt, som bryter den aggressive mannens tankemönster och gör honom förvånad och perplex.

Svara exempelvis: ”Mitt hus där jag bor har fyra våningar” eller något annat som inte har någon som helst logik, relevans eller anknytning till själva situationen. Förövaren kommer antagligen tycka att du är väldigt konstig och komma av sig.

Detta är ett extremt exempel, men det kan faktiskt i vissa situationer vara ett bra psykologiskt självförsvar. Genom ”Omstart-metoden” bryter du förövarens aggressiva tankemönster.

Hur använder du detta i dina förhandlingar?

Om du känner att du fastnar i förhandlingen eller kanske får frågor som du inte kan svara på, så kan du prova på att använda denna metod i någon form. Men givetvis på ett mer normalt sätt än i ovan nämnda överfallssituation. Om du säger något alltför konstigt, så riskerar du att försämra relationen och förtroendet. Byt samtalsämne eller tankemönster på ett naturligt sätt.

Ett exempel som vår tidigare utrikesminister Jan Eliasson berättar om är hur han som medlare och förhandlare under Iran-Irak-konflikten agerade vid ett tillfälle när diskussionerna körde fast och positionerna var låsta. Han frågade då plötsligt om de tillsammans inte kunde besöka stadens mattmuseum. På så sätt bröts mönstret och nya idéer, associationer, och samtalsämnen gjorde att förhandlingen fick en ny och givande omstart dagen därpå.

Vi gör alla detta i många sammanhang, exempelvis när vi sitter och umgås på en middag och samtalsämnena ebbar ut, eller blir alltför tråkiga. Då byter vi samtalsämne.

I förhandlingar behöver du inte följa motpartens agenda, samtalsämnen eller ens svara på dennes frågor. Det kan istället vara du som väljer vad ni ska prata om och ”Omstart-metoden” är ett smidigt sätt att snabbt byta spår.

Joakim Aare
Yesbridge

 

Kommentarer