Forhandlingsteknik human flag

Hur förhandling hjälper dig på gymmet!

En viktig psykologisk princip inom förhandling är ”förbindelseprincipen”. Den går ut på att en liten aktiv handling, eller tankeinvestering, är tillräcklig för att vi ska vilja fortsätta och genomföra det vi har påbörjat. Här finns väldigt många effektiva användningsområden. Det kan handla om alltifrån att skapa bra överenskommelser i en avtalsförhandling, till att faktiskt komma igång med din träning och hålla formen på gymmet.

Först några träningstips för gymmet:

-Schemalägg och skriv in dina träningspass i din almanacka, långt innan du ska genomföra dem. Då har du gjort en aktiv handling och tankemässigt ställt dig in på detta, vilket gör dig mer benägen att i praktiken genomföra träningen. Du kommer då förmodligen inte heller ha några bortförklaringar för dig själv varför du inte skulle ha tid eller möjlighet att träna just då.

-Skriv ditt träningsprogram själv. Om du själv skriver ihop ditt träningsprogram, istället för att exempelvis din personliga tränare gör det åt dig, så kommer du bli mer benägen att genomföra programmet. Bara den lilla aktiva handlingen att skriva själv gör skillnad.

-Förvara yoga-/träningsmattan lättillgänglig framme på golvet, istället för längst in i garderoben. Då blir starten enklare, vilket även banar för en fortsättning. En liten aktivitet och momentum som leder dig vidare.

Och i förhandlingen då..?

-Få till ett första kundmöte. Om du får till ett kort förutsättningslöst möte med din kund så kommer kunden bli mer benägen att slutföra köpet eller överenskommelsen. Annars har man ju haft mötet i onödan och ödslat sin tid, resonerar vi undermedvetet.

-Kom överens i början av förhandlingen om en agenda och gemensamma målsättningar. Då, när vi investerat tid och tanke i denna första överenskommelse, är vi mer benägna att fullfölja och komma till ett avslut i de frågor där vi skiljer oss åt.

-Diskutera de mindre frågorna först, om ni inte kommer någon vart i förhandlingen. Då är det lättare att gå vidare och komma överens även i de större och mer komplexa frågorna. Återigen – vi vill fullfölja det vi påbörjat.

Prova gärna det här i dina förhandlingar redan idag. Detta är effektivt både när du ska fatta goda beslut, och skapa bra överenskommelser. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan använda ”förbindelseprincipen”.

Lycka till med förhandlingen och på gymmet :)!

Joakim Aare
Yesbridge

Kommentarer