Romerskt handslag förhandling

Gör handslaget comeback i höst?

Handslaget har en lång och intressant historia och möjligen började det som ett sätt att visa att man var obeväpnad. En del av förklaringen finner vi i det gamla Romarriket. Där bar en del personer en dolk dold på insidan av handleden, men genom handslaget kunde man försäkra sig om att det inte fanns någon dolk där. Man använde då ofta en handslagsvariant kallad ”The Roman eller The Spartan Handshake”, som innebär att man greppar varandras handleder. Dessutom var det vänstertrafik i Romarriket, vilket kan ha främjat att man använde just högerhanden som hälsningshand när man möttes.

Högerhanden har också sedan länge, i många olika kulturer, ansetts vara den rena handen och därför användes den som hälsningshand.

Det finns flera olika förhandlingsmetoder som kan kopplas till handslaget. Exempelvis kan vi ibland se höga politiker som går extravarv runt varandra för att vara den som i handslagsögonblicket fotograferas med handryggsidan och inte handflatssidan mot kameran. Handryggen kan ibland symbolisera övertag och kontroll, medan handflatan är en gest förknippad med att ge upp. Hur vinklar vi handen? Använder vi båda händerna eller vidrör vi lätt motpartens armbåge med vänsterhanden? Olika handslag signalerar olika saker, både medvetet och omedvetet. Handslaget används ju ofta också som en symbol för lyckade förhandlingar och överenskommelser.

Men är handslaget utrotningshotat nu efter pandemin, eller kommer det efterhand att återupptas i takt med att vi börjar mötas igen? Kommer vi kanske snart att lämna exempelvis armbågshälsningen därhän? Ja, det får framtiden utvisa.

Många av oss har i alla fall ett uppdämt socialt behov och en vilja att träffas igen. Även om handslaget har ett tag kvar till återetablering så är Yesbridge redo för att hjälpa dig och ditt företag med era förhandlingsutmaningar i höst. Vi hoppas på mer fysiska utbildningar och möten, men det finns även många bra digitala alternativ som vi har utvecklat och förfinat under det senaste året.

Joakim Aare
Yesbridge

 

Kommentarer