Forhandling restaurang

Brukar du klaga på restaurangen? Förhandling och konflikter

Om du får restaurangmat som smakar dåligt, brukar du då klaga? Om du, liksom de allra flesta, väljer att inte klaga så kanske du gör det främst för att skydda dig själv från en obekväm situation eller konflikt.

Du kommer kanske känna dig missnöjd efteråt och gå runt och tänka på att du nog ändå borde ha sagt något. Du kommer förmodligen inte besöka samma restaurang igen och möjligen uttrycka ditt missnöje för dina vänner. Resultatet blir då att restaurangen, i brist på konstruktiv kritik och feedback, fortsätter att servera dålig mat, vilket i sin tur gör att restaurangen förlorar kunder på grund av din ovilja att säga vad du tycker. Således uppstår en lose-lose-situation.

Om du istället väljer att klaga och är mer sanningsenlig mot dig själv och dina värderingar, så kommer du sannolikt att må lite bättre, samtidigt som du ger restaurangen en möjlighet till förbättring. Du gör alltså restaurangen en tjänst genom att klaga. Att klaga eller ge konstruktiv feedback är alltså i viss mån en osjälvisk och empatisk handling som skapar en win-win-situation.

Genom att ofta och obekymrat säga vad du tycker så kommer du bli bättre på att ge feedback, vilket är centralt i förhandlingar. Om du är ovan vid att säga vad du tycker så kommer det kännas stort och nervöst när du väl ska göra det, vilket motparten då kommer att känna av. Det blir då lätt en obekväm situation för bägge parter, så även för servitören på restaurangen. Men om du kan ge din feedback på ett objektivt och hjälpsamt sätt, utan att anklaga, så slipper du den stela stämningen och konflikten som annars lätt kan uppstå.

Att på ett bra sätt kunna uttrycka din mening är centralt i förhandlingar och konfliktsituationer, så träna gärna på detta både till vardags och i dina professionella förhandlingar. På så sätt har du bättre möjligheter att tillfredsställa såväl dina egna som din motparts behov.

Joakim Aare
Yesbridge

Kommentarer